
Plüton Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Bilgi
İlk Fotoğraf20 Ağustos 1909’da Yerkes Gözlemevi tarafından ilk fotoğrafı çekilmiştir ancak o zamanki adı plüton değildir. | İlk Etkileşim2006 yılında uzaya yollanan New Horrizons aracının 2015 yılında Plüton’u ziyaret etmesi ile ilk etkileşim gerçekleşti. | İsimO zamanlar sadece 11 yaşında olan Venetia Burney, 1930’da Pluto adını önerdi. |
SıcaklıkPlüton gezegen olarak kabul edildiğinde en soğuk gezegendir.(Dünya ort=14.0 °C Plüton ort= -229 °C) | BüyüklükPlüton resmi olarak bir cüce gezegen olarak sınıflandırıldı | AtmosferPlüton ince bir azot, metan ve karbon monoksit atmosferine sahiptir. Atmosfer mavi bir renk tonuna ve farklı katmanlara içermekterdir. |
ZamanPluto’da bir yıl 248 Dünya yılı. Plüton’da bir gün 153 saat veya yaklaşık 6 Dünya günü sürer | Güneşe UzaklıkPlüton, Kuiper Kuşağı olarak adlandırılan bir bölgede ortalama 3,8 milyar mil uzakta Güneş’in etrafında dolanır.(40 * Dünyanın güneşe uzaklığı) | GenişlikPlüton yaklaşık 2.380 km genişliğindedir. Türkiye’nin yaklaşık 3 katıdır. |
Küçük yaşlarda bizlere güneş sisteminin Güneş, dokuz gezegen ve onların uydularından oluştuğu öğretilmiştir. Ama aslında bu kadar basit değil. Hiç kimse gerçekte kaç tane gezegen olduğunu bilmiyor çünkü bir gezegenin ne olduğuna dair kesin bir bilimsel tanım yok. Tüm astronomlar, dört kayasal gezegenle, yani Merkür, Venüs, Dünya ve Mars ile gaz devleri Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün bu sınıfa sokulmasında hemfikirdirler. Buz ve kayalardan oluşan Pluton ’sa büyük bir tartışma konusudur.

2006’da astronomlar Plüton’u “cüce gezegen” olarak tekrar sınıflandırmışlardır. Plüton, Ay’ın üçte ikisi kadardır ve Güneş’in etrafında dönüşü iki yüz kırk sekiz yıl sürer. Bu küçük buz kütlesi, diğer sekiz gezegenden başka bir düzlemde ve tuhaf bir eliptik yörüngede yol alır.

Soğukluğu, diğer gezegenlere olan mesafesi ve Güneş etrafında izlediği eğri yörünge, birçok bilim insanına Plüton’un aslında güneş sisteminin etrafını saran bölgede, irili ufaklı donmuş cisimlerin yığıldığı Kuiper Kuşağı’nda bir kuyrukluyıldız olduğunu düşündürmektedir.
Plüton’un Kuiper Kuşağı’nda yakın tarihlerde keşfedilmiş bir rakibi vardır: Resmi olarak 2003 UB313 ve gayri resmi adıyla da Xena, yani Zeyna olarak bilinen, donmuş, iri bir kaya kütlesi.
Bu cisim Güneş’e Plüton’dan üç kat daha uzaktadır. Ayrıca, Plüton’unkinden daha bile tuhaf, tamamlanması 560 yıl süren bir yörüngede ve diğer gezegenlerinkine göre 45 derece eğik bir yörüngesel düzlemde yol alır. Diğer taraftan 2003 UB313, Plüton’dan daha büyüktür ve pek çok bilim insanı, Plüton bir gezegen olmayı hak ediyorsa bu cisme de gezegen denilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Kaynaklar:
http://solarsystem.nasa.gov/planets/pluto/facts
https://en.wikipedia.org/wiki/Pluto
https://solarsystem.nasa.gov/planets/dwarf-planets/pluto/overview/
Yazarımızın diğer yazılarını incelemek için tıklayınız.

