
Yapay Zeka Üzerine
Selam herkese. Bugün teknolojinin ilerlemesiyle önemi artan yapay zeka ile ilgili bilgi vereceğiz.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka, en basit tanımı ile yazılım ve donanımları insan gibi davranışlar sergileyen, sayısal modelleme kurarak işlemler yapan, ses tanıma, konuşma, güvenlik alanında tehditleri algılama gibi çeşitli özellikleri bünyesinde barındıran uygulamalar bütünü diyebiliriz.
Yapay zekayı tek başına ifade etmek yanlış olur. Kapsamını genişletmek gerekirse iki başlık altında ele almak yararlı olur. Makine Öğrenimi (Machine Learning) ve Derin Öğrenme (Deep Learning) bu alanın en önemli parçalarıdır. Peki nedir bunlar?
Makine Öğrenimi Nedir?

Makine Öğrenimi, makinenin elde ettiği verileri bünyesinde mantık ve nesnel sonuçlara dayanarak oluşturduğu algoritmalardır. Biraz daha açalım. Örneğin bir Avm’ye girdiğinizde sizin hangi mağazalara girdiğinizi, hangi sırayla girdiğinizi, hangilerinden alışveriş yaptığınızı belleğine alıp sizin için bir veri oluşturuyor ve hangi mağazaların ne kadar ciro yaptığını, müşteriler için hangi mağazalar yan yana olursa kazancı artar gibi verileri elde etmemizi sağlıyor. Bir başka örnek ise nesneleri tanıyabiliyor olması. Artan güvenlik sistemleri ile kameralar hayatımıza büyük bir hızla girdi bu sayede siz farkında olmadan yapay zeka sizden bilgi elde ediyor. Peki ama nasıl 7milyar insan var nasıl ayırt edecek dersiniz. Önce programa sizin saç renginiz tanıtılıyor. Sonra saç tipiniz, saçınızın uzunluğu, daha sonra göz renginiz, boyunuz vs. Ve bunu başka bir insanla karşılaştırıyor. En son diyor bu A kişisi, bu B kişisi. Biraz korkutucu gibi ama nasıl? Geleceğiz o kısma 😊
Derin Öğrenme Nedir?

Derin Öğrenme , Makine Öğrenimi ile yakın bir kavram. Bu kavram ise kendi kendine öğrenme diyebiliriz. Makine kendi kurallarını oluşturur. Kendi algoritmalarıyla nesnenin ne olduğuna ne yaptığına ne işe yaradığına kendi karar verir. Örnek olarak ise bir aracın nereden harekete başladığını, nereye gideceğini, aracın motor gücünü, deposunun ne kadar benzin aldığı bilgisi veriliyor. Makine bu bilgileri kullanarak mesafeyi bulup aracın ne kadar benzin tükettiğini ve verimliliğini bulabiliyor.
Örnek Yapay Zeka Uygulamaları
Google Asistan

Google Asistan, Google tarafından geliştirilen bir yapay zekadır. Geliştirilme amacı öncelikle kullanıcının hayatını kolaylaştırmaktır.Mesela, hangi gün hangi saat toplantınız olduğuna dair bilgi, hangi yemeği sevdiğinize bağlı olarak eve yemek siparişi verebilir. Daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Tesla Autopilot

Elon Musk’ı duymayanımız yoktur. Kendisi Tesla araçlarında otomatik sürücü moduna çok önem veriyor. Siz sadece aracınıza binip nereye gideceğinizi söylüyorsunuz ve gerisini ona bırakıyorsunuz. Tesla Motors Şirketi size araçtan kaynaklanan bir kaza olmayacağı garantisini veriyor.
Sophia

Sophia, Hanson Robotics tarafından geliştirilen insandan farkı olmayan bir robottur. Üzerindeki kameralar ve sensörler sayesinde sizi tanıyor ve sizle iletişim kurabiliyor. Lakin şu soruya verdiği cevap epey ürkütücü oldu. Elinizde olsa insanlık için ne yapardınız sorusuna insanlığı yok ederdim cevabını aldık!
Bu gibi binlerce uygulamayı sanayide, günlük hayatımızda, telefonumuzda, bilgisayarımızda kullanmaktayız. Bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan korkmaya devam ediyoruz. Özellikle biz insanlığın bilgilerini kolayca alabilen bu yazılımlar kendi gayesine göre kullanacak mı hala merak ediyoruz. Son olarak size “Transcende” filmini ve “Person Of Interest” dizisini izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Umarım bunlardaki gibi hayali senaryolar gerçekleşmez😊 Sağlıcakla kalın.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

